Korta balklänningar

Korta balklänningar överträffar de traditionella balklänningarna av hellängd på ett antal punkter; de är billigare, lättare att dansa i och i allt väsentligt modernare än långklänningar.

Kort balklänning med midjebälte
Korta axelbandslösa klänningar som denna bör i första hand användas på informella baler. På baler med klädkod gäller traditionellt balmode.

Korta balklänningar upplevs som aningen modernare än traditionella balklänningar med full kjollängd. Därför används korta balklänningar i första hand av yngre tjejer, som vill dagtinga med traditionerna. Övriga fördelar hos korta balklänningar:

  • Priserna är lägre och korta balklänningar kan med fördel köpas på nätet, då behovet att måttanpassa kjoldelens fall inte är lika påtagligt som hos långa balklänningar.
  • Korta balklänningar ger ett avslappnat och modernt intryck. Tyvärr anses de vara alltför informella för att passa som högtidsklädsel på formella baler. Du som prompt vill komma till finbaler iklädd en formell klänning, bör eftersträva en kort kopia av en formell balklänning med något kortare kjoldel.
  • Korta balklänningar finns numera i lika många modellvarianter som traditionella långklänningar. Det går att hitta korta balklänningar både med och utan axelband, knytband och volanger. Det går även att köpa designklänningar med kort kjoldel från designers som Anna Scott, Faviania och Jovani.

Enkelt köpa klänningar med kort kjoldel

Att köpa en balklänning med kort kjoldel på nätet är relativt riskfritt, förutsatt att man känner till märkets storlekssättning. Du som inte känner till märkets storlekssättning bör istället köpa klänning med utgångspunkt i de måttangivelser som finns på hemsidan. Genom att mäta upp byst, midja och höfter kan du således använda måtten som utgångspunkt vid köp – istället för att använda storleksmärkningen.