Spetsklänningar

Spetsklänningar har en gammal tradition inom dammode och kan upplevas som retro ifall de inte är designade på ett moderiktigt sätt.

Vit spetsklänning
Tidlös variant av spetsklänning som passar såväl unga som gamla.

Den viktigaste utgångspunkten i valet av spetsklänningar bör vara att de är moderiktigt designade – i annat fall kan de påminna alltför mycket om de spetsklänningar som återfinns i gamla damers garderober. I de fall spetsklänningen hänför sig till en sexig underklänning är det vidare särskilt viktigt att eftersträva kontrast mellan hudfärg och spetstyget. En svart spetsklänning är således snygg på ljushyade tjejer, medan en vit spetsklänning passar bäst i kontrast till mörka hudtoner. Röda spetsklänningar – som också är vanliga – brukar i första hand användas av brunhyade kvinnor. Bland bleka nordiska kvinnor dominerar röda och svarta spetsklänningar framför vita dito.

Spetsklänningar online

Klänningar tillverkade helt i spets är vanligen töjbara – således är den exakta storlekssättningen inte särskilt viktig. Korta, åtsittande spetsklänningar är med andra ord enklare att köpa online än långklänningar tillverkade i spets, då de senare måste ha ett snyggt fall.

Spetsklänningar i fysiska butiker

Spetsklänningar återfinns oftast i någon form hos de stora butikskedjorna H & M, Vila och Gina Tricot. Priserna hos de föregående kedjorna börjar från några hundralappar men överskrider sällan 1000-lappen. Spetsklänningar från Elise Ryan, Whyred, La Redoute, French Connection och Topshop får i sammanhanget nämnas som exempel på mera exklusiva varianter. Även på Lindex brukar det finnas en handfull olika spetsklänningar – oftast korta underklänningar.