Strandklänningar

Klänningar är inte lika självklara strandplagg som tunikor. Den som väljer att bära klänning i samband med strandvistelser bör dock prioritera ljusa färger, gärna pastellfärger som orange, ljusgult och syrenlila.

Vit strandklänning
Praktisk strandklänning i vit textilkvalitet.

Strandklänningar bör först och främst vara bekväma, varför tygvalet kan spela en viss roll. Bland de klänningar som återfinns på turistorternas stränder torde bomull vara den vanligaste textiltypen. Siden är alltför exklusivt, trikå för åtsittande och polyester för artificiellt. Linne är däremot ett fullgott alternativ, trots att tyget brukar vara i tjockaste laget. Ljusa färger är att prioritera med tanke på värmen och solljuset. Däremot kan en mörkare färg vara att föredra för den som vill se smalare ut – förutsatt att vädrets makter så tillåter.

Bäraren bestämmer längden

Längden på klänningen är helt upp till bäraren. För den som väljer en lång klänning kan midjeskärp vara ett snyggt alternativ. Tänk vidare på att maxiklänningar är trendiga strandplagg, som lätt kan bli opraktiska ifall man väljer en alltför lång modell. Välj således en maxiklänning utan släp. Miniklänningar passar å andra sidan bra – särskilt snygga är de tillsammans med solglasögon och stor axelväska.

Strandklänningar – med eller utan skor

Ljusa strandklänningar passar traditionellt med platta sandaler eller flip-flop-skor – huvudsaken är att skorna tål väta samtidigt som de är lätta att ta av och på. De flesta strandklänningar kan mycket väl bäras utan skor i samband med lättsamma promenader längs med strandkanten.