Köpa klänning

Partyklänningar och vardagsklänningar kan köpas både nya och begagnade. Den som däremot ska gå på bal kan vinna stort på att uppsöka ett uthyrningsföretag.

De klänningar som det i första hand lönar sig att köpa är vanligen enkla klänningar av vardagsmodell. Hit hör t.ex. bomullsklänningar, korta festklänningar och cocktailklänningar. Dessa varianter kostar från några hundralappar och slutar sällan över tusenlappen, såvida man kan nöja sig med en märkeslös klänning. Några riktlinjer inför köpet av klänning:

  • Ju kortare klänning, desto lättare är den att köpa utan att den provas på förhand. Korta klänningar kan i normalfallet beställas över nätet.
  • Finklänningar av hellängd kan också köpas online, men dessa bör om möjligt provas på förhand hos en fysisk återförsäljare.
  • Bröllopsklänningar finns att köpa online, men dessa bör också provas på förhand. En grundregel är därför att köpa en klänning i standardutförande, som på förhand har provats ut i en fysisk butik.
  • Skräddarsydda klänningar är fortfarande mycket billiga att köpa i Asien. Den som har vägarna förbi Asien – t.ex. Indien – kan passa på att köpa en skräddarsydd klänning till mycket överkomligt pris. Fördelen med just Indien är att kommunikationen med skräddaren kan ske på engelska.

Köpa skräddarsydd klänning

Den som lyckas hitta en färdig klänning som passar perfekt, behöver inte köpa motsvarande skräddarsydda variant. Det går nämligen inte att se på ens outfit om klänningen är skräddarsydd eller inte. I normalfallet lönar det sig att leta och prova sig fram bland butikernas standardutbud. Endast de som är i behov av klänningar i mycket stora – eller ovanligt små – storlekar kan ha glädje av en skräddarsydd klänning, liksom de som är oproportionerligt byggda.