Finklänningar

Klänningar som lämpar sig väl i formella sammanhang kallas i allmänhet för finklänningar. Hit hör brudklänningar, aftonklänningar balklänningar och naturligtvis finare festklänningar.

Fin brudklänning
Brudklänningen är en variant av finklänning, som bland annat kännetecknas av den långa kjoldelen.

Längden har betydelse – åtminstone bland klänningar. Även om inte alla långklänningar kan betraktas som finklänningar är nästan varje finklänning någon variant av långklänning – med mycket få undantag. De vanligaste typerna av finklänningar är balklänningar av siden, tarlatan eller silke, aftonklänningar och naturligtvis bröllopsklänningar – de senare är i regel tillverkade av exklusiva tygsorter men kan i övrigt se mycket olika ut.

Korta finklänningar ovanliga – satsa därför på en lång

Korta fest- och balklänningar är i normalfallet mindre formella än långa dito. Ett av få undantag är Coco Chanels lilla svarta festklänning, som trots sin korthet förekommer på flertalet formella tillställningar. Du som inte är särskilt insatt in trender och etikett inom modevärlden, gör klokast i att välja en lång finklänning – på så sätt är du på den säkra sidan.

Korta finklänningar lämpliga för barn

Barn har inte samma krav på sig som vuxna att anpassa sin klädsel efter klädetikett. Därför kan det vara klokt att välja en kort finklänning till sitt barn. Köp förslagsvis denna finklänning online, då det är betydligt lättare och – inte minst – billigare att handla korta klänningar på nätet. En annan anledning till att välja en kortare finklänning till barn är att korta klänningar är smidigare att dansa i. Barn, som gillar vilda lekar och danser, löper nämligen risk att trampa sönder eller snubbla på långa finklänningar.