Långklänningar

Lånklänning är ett begrepp som omfattar alla klänningar som åtminstone når ner till vaderna. En lånklänning används oftast till fest – särskilt om den är av siden och försedd med volanger.

Rosa långklänning
Långklänning i exklusiv textilkvalitet väl lämpad för aftonpartyn. Notera särskilt det inbyggda midjebältet.

Långklänningar omfattar i de flesta fall formella varianter av klänningar – längden ger nämligen en fingervisning om klänningens nivå av formalitet. Ju längre klänning, desto mer formell anses den vara. Till de vanligaste typerna av långklänningar hör aftonklänningar, balklänningar och naturligtvis bröllopsklänningar. Marknaden för långklänningar på aftonpartyn, baler och bröllop har under senare år minskat något eftersom det blivit tillåtet att dagtinga med längden – korta klänningar har nämligen blivit accepterade i sammanhang där de tidigare var portförbjudna.

Långklänningar online

Svårigheten med att köpa långklänningar online är i första hand förbunden med att klänningen behöver ett snyggt fall. Det är svårt att förutsäga passformen utifrån bilder på nätet – i synnerhet om klänningen är av hellängd och är försedd med chiffong eller volanger. En långklänning måste således först provas i fysisk butik – såvida man inte är beredd att chansa.

Billiga långklänningar av vardagstyp

Butiker med fokus på vardagliga modekläder – t.ex. Gina Tricot och H & M – har alltid ett antal långa trikå- och bomullsklänningar i lager. Dessa lånklänningar ska inte förväxlas med långa formella klänningar, eftersom trikå- och bomullstyg inte anses vara tillräckligt formellt för att passa de mera traditionsbundna lånklänningarna. En enkel billig långklänning från Gina Tricot kan således inte användas till fest, såvida det inte rör sig om anspråkslösa bjudningar.