Studentklänningar

Vita studentklänningar, som minst sträcker sig till knäna, hör till gammal svensk studenttradition. Numera är det emellertid fullt acceptabelt att dagtinga med etikettreglerna och därmed låta de egna smaklökarna avgöra valet av studentklänning.

Enkel studentklänning
Kravet på formell studentklänning tycks numera ha slopats.

Studentklänningar kan idag se ut lite hur som helst. Många menar att den friare klädseln kan förklaras av att luften gått ur studenthögtiden. För några årtionden sedan tog endast en utvald grupp gymnasieelever från de teoretiska gymnasieprogrammen studenten. Numera kan emellertid studenthögtiden liknas vid ett jämlikhetens manifest i bemärkelsen att såväl teoretiker som praktiskt lagda får bära den vita mössan. I kölvattnet av den urvattnade traditionen har klänningen också fått en annan funktion.

Fokus på snygga studentklänningar

Studentklänningarnas fokus har flyttats från elegans till snygghet; med andra ord är kravet på långklänning slopat till förmån för cocktailklänningar, axelbandslösa tubklänningar och paljettklänningar, som i första hand framhäver sexuella attribut. En modern studentklänning behöver inte heller vara tillverkad av siden, utan kan mycket väl vara tillverkad av enklare textilkvalitet. Det har på förekommen anledning uppstått en marknad för billiga studentklänningar online. Detta med anledning av att studentklänningen inte längre behöver vara en måttanpassad långklänning.

Begagnade studentklänningar populära

En annan trend, som nyligen blivit populär, är begagnade studentklänningar. Det är inte ovanligt att tjejer lägger ut sin studentklänning till försäljning redan dagen efter studentbalen. För några årtionden sedan var studentklänningen ett minne för livet, som skulle förvaras i garderoben för att kunna visas upp senare i livet – lite på samma sätt som bröllopsklänningen idag. Studentklänningens förlorade funktion som släktklenod och souvenir för livet kan också kopplas till studenthögtidens reducerade betydelse.