Underklänningar

Underklänningen är en tunn klänning – vanligtvis tillverkad av siden eller nylon – som används i kombination med en konventionell klänning i syfte att skapa ett vackert fall hos den senare.

Två underklänningar
Underklänningar som dessa används numera enbart som stödklänningar tillsammans med formella långklänningar.

Underklänningen är en tunn, ärmlös klänning – vanligen tillverkad av nylon eller sidentyger – som i huvudsak används för att forma vanliga långklänningar. Kvinnor som gifter sig i traditionella spetsklänningar brukar vanligen kombinera dem med underklänningar med spets – detta i syfte att underklänningarna ska smälta väl samman med ytterklänningarnas textilkvalitet. Ännu viktigare är det naturligtvis att matcha färgtonerna hos under- och innerklänning, alternativt välja en hudfärgad underklänning för att den ska framträda i minsta möjliga mån. Det finns även en rad varianter av underklänningar med volanger – syftet med dessa är att förstärka volangerna hos en volangprydd balklänning som bärs ovanpå.

Underklänningen som separat klädesplagg

Underklänningens användningsområde är idag begränsat till att vara ett tillbehör till en mera påkostad ytterklänning. Fram till 1990-talet kunde man emellertid se flera axelbandsförsedda underklänningar med bröstkupor – dessa var tillverkade som separata klädesplagg avsedda för hemmabruk. Formalitetsnivån hos dessa var med andra ord låg.

Utkonkurrerad av underkjolen

Sedan något årtionde är emellertid underklänningen, som separat klädesdräkt, utkonkurrerad av underkjolen; tillika en tunn, enkel kjolmodell tillverkad av bomull, taft eller nylonblandningar – ibland även försedd med spetsapplikationer. Underkjolen har status som ett högst informellt damplagg, som lämpar sig föga utanför sovrumsdörren. Med andra ord är underkjolen idag – i likhet med underklänningen några årtionden tillbaka i tiden – förbunden med privata aktiviteter i sovrummens förslutna gemak.