Svarta klänningar

Svarta klänningar blev accepterade i modesammanhang tack vare Coco Chanels partyklänning DLS (den lilla svarta). Dessförinnan förknippades svarta klänningar enbart med sorgklädsel.

Liten svart klänning
Den lilla svarta klänningen – designad av Coco Chanel – är både kort, snygg och formell.

Coco Chanels smäckra lilla partyklänning – i folkmun uppkallad ”den lilla svarta” – är en av få korta partyklänningar som håller samma formalitetsnivå som betydligt finare långklänningar. Klänningen är praktisk på baler och cocktailpartyn – i synnerhet för den som tycker om att dansa och inte vill begränsa benens svängrum genom att bära en traditionell balklänning.

Svarta klänningar moderna på 1960-talet

Trots att Coco Chanels svarta partyklänning designades så tidigt som på 1920-talet, blev den inte populär förrän under 1960-talet. Anledningen till att klänningen, som designades som en protest mot dåtidens långa klänningmode, slog igenom ett halvsekel senare berodde på att den låg väl i tiden under den kvinnliga frigörelsekampen. Idag förknippas klänningen med varken feminism, hippies eller politik utan fungerar som ett regelrätt modeplagg. Som kvinna behöver man således inte försvara och förklara sitt val av klänning.

Svart klänning – välj en kortare variant

Trots att det förekommer en del svarta balklänningar av hellängd, förknippas svart fortfarande med sorg – särskilt i fråga om långklänningar. På cocktailpartyn är det emellertid desto mer accepterat att bära en kort svart klänning som basplagg. Kombinera gärna svarta cocktailklänningar med smycken av äkta pärlemor och riktiga ädelstenar, men undvik om möjligt fuskpärlor. Att Chanel själv använde fuskpärlor hänför sig till det faktum att fuskpärlorna hade en helt annan status på Chanels tid.