Sidenklänningar

Sidenklänningar används såväl på bröllop som på mindre formella fester. En annan trend som kan skönjas på marknaden är en ökad efterfrågan på vintageklänningar av siden.

Aftonklänning i siden
Sidentyg förekommer hos aftonklänningar, t.ex. hos denna 1940-tals aftonklänning i rött siden.

Sidenklänningar finns i flera olika utseenden och just sidentyget är en populär textilkvalitet hos både formella och informella klänningar. Tyget utstrålar elegans och är lätt och bekvämt att bära, men tyvärr desto svårare att tvätta. På förekommen anledning är sidentyget inte praktiskt på vardagsklänningar, som måste tvättas regelbundet. Däremot är siden ett utmärkt materialval i fråga om exklusiva aftonklänningar, bröllopsklänningar och festklänningar som används vid enstaka tillfällen, hit hör t.ex. sidenklänningar från Odd Molly. Äkta vintageklänningar av siden är också populära. Ju närmare originalskick, desto högre pris – naturligtvis.

Undvik sidenklänningar med mönster

Sidentygets charm ligger i första hand i dess enkelhet. En sidenklänning kommer således allra bäst till pass som enfärgad dräkt, utan översvallande mönster. Däremot är vågor och volanger fullt godtagbara som komplement till sidentygets egen, inneboende tjuskraft. Volanger och vågor på kjoldelen kommer särskilt väl till pass hos bärare, som upplever sina lår som kraftiga. Volanger och vågor hjälper nämligen till att skapa kurvor som kan användas för att accentuera vissa kroppsdelar och kamouflera andra.

Sidenklänningar och underhåll

Sidenklänningar har en egenhet att dra till sig rynkor, varför de i regel bör strykas före användning. På grund av sidentygets känslighet bör du om möjligt inte placera strykjärnet direkt på tyget utan istället använda en gammal trasa eller tygbit som mellanskikt. Ifall man använder ångstrykjärn, med ett särskilt strykläge för sidentyger behöver man dock inte undvika direktkontakt med järnet.