Jeansklänningar

Jeansklänningar utgör exempel på informella vardagsklänningar; plagget gör sig väl förtjänt som allvädersplagg tack vare denimtygets robusthet. Tänk dock på att även dyrare jeansklänningar upplevs som informella.

Kort jeansklänning
Jeansklänning med kort kjoldel – en utmanande vardagsklädsel.

Jeansklänningen slog igenom under 1970-talet som ett kvinnligt alternativ till jeans. Klänningen var till en början inte särskilt populär, då även kvinnorna under detta decennium föredrog jeans i byxform. Idag har jeansklänningar en liten – men stabil – marknadsandel och säljs fortfarande som alternativ till jeansbyxor. Även hos stora tillverkare av deminkläder återfinns jeansklänningar i sortimentet. Klänningar i robust denimtyg kan köpas av exklusiva varumärken som Levi’s, Wrangler och Lee. Tänk dock på att jeansklänningen förblir ett informellt plagg oavsett om man köper en dyr märkesmodell från t.ex. Wrangler för ett par tusenlappar. Denimtyget sänder nämligen informella signaler oberoende i vilken form, kvalitet eller prisklass det saluförs.

Jeansklänning som allvädersplagg

Robustheten hos denimtyget gör jeansklänningen till ett utmärkt allvädersplagg; på kontinenten syns den i första hand på hösten och våren, men i Sverige kan den även fungera som sommarklänning under kallare dagar. Jeansklänningar kan köpas i olika varianter och därmed anpassas utifrån behov. Såväl axelbandslösa jeansklänningar av tubvariant som axelbandsförsedda modeller finns att tillgå – dessutom kan jeansklänningarna variera i fråga om längd och färg. Räkna också med att sovra bland stentvättade och uppsprätta jeansklänningar.

Satsa på en dyrare jeansklänning

Jeansklänningen kännetecknas av sin enkla och tidlösa design. Den som väljer en stilren, enfärgad jeansklänning kan därför räkna med att den håller sig modern under en längre tid. Därför kan det vara klokt att redan från början satsa på en kvalitetsklänning från ett känt varumärke i syfte att slippa byta lågkvalitetsklänningar på löpande band.