Babyklänningar

Bekvämlighet och funktionalitet bör utgöra fokus i valet av babyklänning. Babyklänningar bör vara av sådan kvalitet att de håller måttet under några månader – de behöver nämligen inte hålla någon längre tid.

Babyklänning med mönster
Märkeslös babyklänning med mönstertryck och spetsapplikationer.

Babyklänningar präglas av ett tidlöst – och i mångas tycke traditionellt – mode som är förbundet med typiska flickfärger, spets och rosetter. I valet av babyklänning bör man som förälder i första hand prioritera följande:

  • Välj töjbara textilblandningar – hit hör t.ex. bomullsblandningar och trikåtyger – som tillåter kroppen att andas. Tänk på att babykroppens viga rörelser avviker markant från den stela vuxenkroppens – av denna anledning är töjbarhet på alla led ett måste.
  • Babyklänningar finns både i formella och informella varianter. Däremot finns en större toleransnivå för avvikelser i förhållande till den klädkod som gäller vid olika tillfällen. Som förälder bör du utnyttja detta frirum till att alltid prioritera funktionalitet – klä inte upp barnet i stela långklänningar och undvik de onödiga merkostnader som skräddarsydda babyklänningar för med sig.

Prioritera billiga babyklänningar

I förhållande till priset är det klokast att prioritera billiga babyklänningar av mindre kända varumärken. Den kvalitet som många märkesklänningar uppvisar är onödigt hög, eftersom spädbarnen växer ur klänningen innan den hunnit gå sönder. En babyklänning av medelmåttig textilkvalitet brukar således vara fullt tillräcklig – se dock till att klänningen har förstklassiga sömmar som inte brister i tvätten eller när de utsätts för rörelser.