Volangklänningar

Volangklänningars volanger är ingenting annat än en vågformad kantning, som enbart fyller en estetisk funktion hos klänningen. Volangernas enda praktiska funktion består i att de bidrar till att ge kjoldelen ett snyggt fall.

Balklänning med volanger
Volangklänningar är vanliga på baler. Balklänningarnas volanger kan både vara kraftiga och sparsamt krusade som hos klänningen på bilden.

Namnet volang hänför sig ursprungligen till franskas volant, som i det närmaste kan översättas till flygande. Volangerna liknar nämligen små vingar som fästs på klänningen. Det är viktigt att skilja mellan vågor och volanger – vågorna är mindre fristående och löper – till skillnad från volangerna – i lodrät riktning. Det är viktigt att skilja mellan olika volangtyper – spetsvolanger och bomullsvolanger torde vara de vanligast förekommande volangtyper bland de volangklänningar som säljs i Sverige.

Volangklänning billigt

Den som vill köpa sin volangklänning till ett överkomligt pris bör i första hand sovra bland de stora butikskedjornas utbud av vardagsklänningar. På Gina Tricot och H & M finns alltid en handfull volangklänningar att tillgå – priserna börjar från någon hundralapp och slutar alltid under 1000 kronor. Majoriteten av de volangklänningar som återfinns hos Gina Tricot och H & M är tillverkade av bomull och trikåtyger och således ämnade för sommarbruk.

Finare volangklänningar till överkomliga priser

Den som är på jakt efter lite lyxigare volangklänningar kan förslagsvis kolla in Asos, Topshop och La Redoute. Kom dock ihåg att även dessa butiker primärt säljer volangklänningar för vardagsbruk. Den som efterlyser en volangprydd balklänning av hellängd – eller en exklusiv bröllopsklänning med volanger – bör däremot besöka mera nischade butiker.