Tärnklänningar

Syftet med tärnans klänning är att den ska komplettera brudklänningen. I valet av tärnklänning är det således viktigt att välja en tärnklänning som ackompanjerar – men inte överglänser – brudklänningen.

Eleganta tärnklänningar
Tärnklänningar ska vara eleganta utan att överglänsa brudens klänning.

Enligt gammal svensk bröllopstradition väljs tärnklänningen av bruden. Tärnklänningen ska till färg och form smälta väl samman med brudens klänning – dock får det inte råda något tvivel om vem som är bruden i sällskapet. Ifall bruden – mot förmodan – skulle välja en mer glansfull klänning till tärnan än till sig själv hör det dock till god ton att tärnan accepterar brudens val. Dagens mode bland tärnklänningar kännetecknas i korta ordalag av följande karakteristik:

  • Tärnklänningar är vanligtvis tvåfärgade. Vita, platinafärgade, sandgula och rosa tärnklänningar – i valfria färgkombinationer – dominerar marknaden i skrivande stund. Tänk på att tärnklänningen är en formell långklänning – korta tärnklänningar bör därför inte användas vid traditionella kyrkbröllop eftersom de ger upphov till stilbrott i bröllopslokalen.
  • Till dagens mode hör A-linjeformade tärnklänningar med chiffong. Den exakta passformen kan dock variera mellan olika varianter av tärnklänningar.
  • Tärnklänningar är vanligtvis ärmlösa – en tillfällig modefluga är att de är försedda med remmar kors och tvärs över ryggpartiet. Eftersom tärnklänningen är en formell klänning bör den däremot inte vara axelbandslös – i synnerhet inte i samband med kyrkbröllop.
  • Tärnklänningar kan – liksom brudklänningar – användas med eller utan sjal.

Billiga tärnklänningar online

Eftersom tärnklänningen är en högtidsdräkt måste den hålla ett minimimått av kvalitet. De tärnklänningar som säljs billigt online brukar dagtinga med just kvaliteten. Även om de är traditionsenligt tillverkade av siden, satin och silke kan sömmarna brista på sina håll. Många vågar dock chansa genom att köpa sin tärnklänning online – den ska ju bara användas en enda gång. Den största risken med att köpa tärnklänning på nätet är snarare att passformen inte blir ändamålsenlig.