Aftonklänningar

Aftonklänningar kännetecknas av sin långa ljusa silhuett och sina fylliga volanger. Många menar att aftonklänningen håller på att dö ut som modeplagg; ett faktum som i synnerhet märks när aftonklänningar klassas rom retro.

Ärmlös aftonklänning
Lång aftonklänning med släp – men utan karakteristiska volangärmar. Det exklusiva materialvalet är ett av aftonklänningens kännetecken.

Det blir allt svårare att få tag på en elegant aftonklänning; ett faktum som beror på att antalet aftonpartyn, och andra tillställningar där aftonklänningen passar in, ständigt minskar. Aftonklänningens popularitet går i vågor – ofta kan man märka en uppgång om någon känd filmstjärna uppträtt i aftonklänning. I annat fall är klänningen förlegad; man kunde skönja en viss topp strax innan och efter andra världskriget. Därefter har det gått nedför.

Korta aftonklänningar – ett vågat alternativ

Den klassiska aftonklänningen i hellängd upplevs idag som aningen gammaldags. Istället har en annan variant av aftonklänningen, under kort tid, blivit mera populär; nämligen korta aftonklänningar av samma längd som ballerinaklänningar. De volangförsedda ärmarna avslöjar emellertid kopplingen till det klassiska plagget. Den som vill köpa aftonklänningar online bör om möjligt välja denna kortare variant framför en lång aftonklänning – det är nämligen ett välkänt faktum att långa klänningar är svårare att köpa på nätet än kortare dito. Detta beror i första hand på att passformen är beroende av ett snyggt fall hos kjoldelen, som i regel måste provas fram.

Aftonklänning som klädkod

Klädkoden aftonklänning används fortfarande frekvent ifall det rör sig om finare bjudningar. Tänk i så fall på att komma iklädd en klänning som inte påminner alltför mycket om frackklänningen – i övrigt är friheten stor. Till klänningen bör man bära högklackade skor i kombination med korta handskar. Övriga accessoarer bör noga anpassas till den stil och färgsättning som i övrigt kännetecknar den outfit som valts.