Festklänningar

En festklänning kan se ut på olika sätt beroende på om man väljer en formell eller informell modell. Formella festklänningar bör köpas i den fysiska handeln, medan korta festklänningar med fördel kan köpas online.

Festklänning med paljetter
Bland festklänningar dominerar korta modeller som är smidiga att röra sig i. Festklänningar med paljetter är vanliga.

Begreppet festklänningar är knappast entydigt – en festklänning kan variera stort beträffande färgsättning, längd mönster och passform. Formella bal- och festklänningar är i regel av hellängd och exponerar delar av ryggpartiet. Till de mindre formella festklänningarna hör däremot cocktailklänningen – en variant av klänning som kännetecknas av en trendig och vågad mönstersättning och glittrande detaljer som paljetter eller glitterband. Den som vill fynda bland festklänningar online – med kikarsiktet riktat mot billiga festklänningar – kan välja och vraka bland korta festklänningar av cocktailvariant.

Svårt dansa i långa festklänningar

En påtaglig nackdel med långa festklänningar är att de är svåra att dansa i, men sällan utbytbara mot kortare varianter med hänvisning till formalitetskravet på många baler och danspartyn. Den som prompt vill dansa i en kortare variant av klänning kan på en formell dansfest välja en kort festklänning – förutsatt att den uppfyller följande karakteristika:

  • I övrigt är tillverkad av samma höga textilkvalitet som motsvarande formella långklänning.
  • Är enfärgad – välj gärna en harmonisk, röd färgton.
  • Saknar utsvävande mönster. Volanger och vågor är emellertid fullt tillåtna.

Den som är på jakt efter ovanliga festklänningar som inte finns att tillgå ute i handeln – t.ex. festklänningar till barn eller festklänningar i stora storlekar – kan hyra festklänning som alternativ. Utbudet hos uthyrningsföretagen brukar vara större än motsvarande utbud i den fysiska eller virtuella handeln.