Glitterklänningar

Glitterklänningar är inget allmängiltigt begrepp inom modevärlden. Begreppet hänför sig i första hand till informella partyklänningar med någon form av glittrande material – exempelvis paljetter.

Glitterklänning
Glitterklänning med paljetter – en utmärkt klädsel på mingelpartyn och nyårsfester.

Glitterklänningar är populära på höst- och vinterfester, inte minst på nyårspartyn med mingel och snacks. På sommaren känns glitterklänningar en aning högtravande – glittret kommer av naturliga skäl inte till sin rätt under sommarhalvårets ljusa nätter. Halloween brukar utgöra brytpunkten för glitterklänningarnas modetid medan påsken kan sägas vara dess slutfas.

Glitterklänningar på cocktailpartyn

Glitterklänningar lämpar sig väl som klädsel på informella cocktailpartyn – däremot är de illa lämpade på balmiddagar och andra formella fester bestående av middag och dans. Den som använder en glitterklänning som bas i sin outfit bör även anpassa valet av skor och frisyr till glitterklänningens möjligheter. Utgå förslagsvis från följande två alternativ:

  • Använd enfärgade remsandaler – eller andra skor med en till glitterklänningen anpassad formalitetsnivå – och se till att ha en frisyr utan hårglitter. På så sätt låter du den glitterfria frisyren och enfärgade skovalet stå i kontrast till klänningens glitter.
  • Låt glittret utgöra en röd tråd genom hela din outfit. Låt i så fall såväl accessoarer, skor som frisyr präglas av ett visst mått av glitter för att förstärka glitterklänningens profil.

Tänk också på att glitterklänningar är illa lämpade som vardagsklädsel eftersom de – trots sin informella silhuett – utstrålar ett för vardagssammanhang alltför högt mått av elegans.