Korta klänningar

Korta klänningar har en rad praktiska fördelar framför långklänningar. De korta klänningarnas största nackdel är emellertid den låga formalitetsnivån.

Kort festklänning
Fördelen med korta klänningar är att de är smidiga att dansa i.

Till fördelarna med korta klänningar hör att de är enkla att köpa online – och bekväma att dansa i. En kort klänning ställer inte samma krav på måttanpassning som en långklänning. Detta med anledning av att korta klänningar inte har ett lika elegant fall som långklänningar. Den korta längden ger benen större svängrum och möjliggör intensiva danser utan risk att man trampar sönder klänningen. Trots att korta klänningar alltid är mindre formella än långklänningar, tillverkas många korta varianter av formella balklänningar. Dessa är utmärkta alternativ för osäkra dansare. Tänk dock på att en kort festklänning lämpar sig illa på riktigt formella baler, som förutsätter elegant festklädsel. Den enda kortklänning som formalitetsmässigt kan mäta sig med långklänningar är Coco Chanels lilla svarta festklänning.

Fördelar med korta klänningar

Förutom de fördelar som påtalats i det föregående bör följande förtjänster med korta klänningar särskilt nämnas:

  • Korta klänningar är i regel billigare än långa. För att klänningen ska hålla länge ur modesynpunkt kan det vara värt att satsa på en enfärgad svart eller vit kort klänning. Ju enklare färg och mönstertryck, desto längre håller sig klänningen modern.
  • Kvinnor som är korta till växten ser längre ut i korta klänningar.

Sist men inte minst bör du tänka på att anpassa klänningens stilnivå efter rätt sammanhang. Korta cocktailklänningar lämpar sig t.ex. illa i formella miljöer som kontor och lounger. I dessa sammanhang bör korta klänningar istället understryka verksamhetens professionalism.