Sy klänning

Den som har kunskap och ork att sy sin egen klänning bör på allvar överväga detta alternativ. Materialkostnaden för den färdiga produkten är nämligen mångdubbelt lägre än priset på motsvarande köpta klänning.

Fördelen med att sy klänning själv är möjligheten att personanpassa mått, mönster och textilier helt enligt egna önskemål. Att sy en enkel basklänning – utan vare sig vågor eller volanger – är ett bra sätt att bekanta sig med klänningsömnad från grunden.

Sy klänning själv – tillvägagångssätt

Följande allmänna bruksanvisning kan anses utgöra en vägledning för den som vill sy en enkel klänning av basmodell:

  • Klipp inledningsvis ut en rektangel, som på bredden överensstämmer med den färdiga klänningens kjoldel. Kortsidan på rektangeln blir således längden på kjoldelen. Reglera noga!
  • Ta sedan fram symaskinen och sy kanterna med sicksacksöm. Sy sedan rektangelns ena långsida med raksöm – utan att på sedvanligt vis backa i början och slutet. Dra sedan i trådens ändor för att tyget ska skrynklas ihop – dra tills bredden överensstämmer med klänningens önskade midjebredd.
  • Klipp därefter ut en mindre rektangel, som ska utgöra klänningens mellandel. Med andra ord området mellan byst och midja. Sicksacka kantpartiet ytterligare en gång.
  • Förbered sedan själva bystpartiet genom att klippa ut en rektangelformad tygbit, som anpassats efter dina bystmått.
  • Sy sedan ihop alla delar. Nåla samman det tilltänkta mittpartiet och kjoldelen och nåla därefter fast bystdelen. Sy slutligen ihop alla delarna.
  • Allra sist syr du sedan fast axelbanden och eventuella prydnader såsom knappar eller rosetter.

Det är förhållandevis överkomligt att sy en enkel, ärmlös klänning av robust metervara. Däremot är det ett konststycke att sy volangärmar och sy om klänningar som en gång måttanpassats till en viss bärare.