Chiffongklänningar

Chiffong är en beteckning på en tunn textilvariant tillverkad i en blandning av rayon och silke. Tyget är vanligt på fluffiga, uppburrade klänningar med ett flöde av tygvågor över hela kroppen – så kallade chiffongklänningar.

Blå chiffongklänning
Chiffongklänning med lång chiffongdel – mer estetisk än praktisk.

Fördelen med en porös chiffongklänning framför mera åtsittande varianter av klänningar är att de skummiga tygvågorna gör eventuella knölar och fettvalkar mindre synliga. Dessa försvinner istället i klänningens luftiga silhuett. De flesta chiffongklänningar är så kallade lagerklänningar; med andra ord är materialåtgången större för en klänning med chiffong än för motsvarande chiffonglösa klänningar. Räkna med att den högre materialåtgången även färgar av sig på priset – i synnerhet om det rör sig om en chiffongklänning i en mera exklusiv tygsort.

Klänning med chiffong – ett formbart alternativ

Chiffongklänningens flexibla möjlighet att skapa en formbar och flexibel outfit är måhända den mest påtagliga fördelen med chiffongklänningar. Detta gäller oavsett om man väljer en lång chiffongklänning eller en kortare variant.

Kritiserad skönhet

En vanlig nackdel med porösa klänningar är att de inte upplevs som lika feminina som mera åtsittande varianter. Detta gäller dock inte chiffongklänningen, som trots sin luftiga figur ändå upplevs som sexig. Chiffongklänningen är nämligen A-linjeformad på samma sätt som vida långklänningar; en vanlig egenskap hos chiffongförsedda klänningar är nämligen det faktum att de är allra tunnast under bröstet, för att sedan successivt öka i omfång ju längre ner man kommer. På så sätt tar chiffongklänningarna, i allra högsta grad, fasta på kvinnokroppens skönhet.