Bröllopsklänningar

Vita bröllopsklänningar dominerar fortfarande i samband med kyrkbröllop. I Sverige är man internationellt sett duktig på att hitta alternativ till den traditionella vita skruden.

Bröllopsklänning med spets
Traditionell bröllopsklänning med snygga spetsapplikationer längs med ryggpartiet.

I Sverige uppskattar man annorlunda bröllopsklänningar mer än i många andra länder. Av denna anledning är marknaden för måttanpassade bröllopsklänningar mer begränsad i Sverige än utomlands. Till och med i samband med traditionella kyrkbröllop är det tillåtet att avvika från den vita normen; korta bröllopsklänningar och brudklänningar av modell vintage förekommer frekvent även under kyrkligt tak.

Röd eller svart bröllopsklänning som alternativ

Det är till och med fullt godtagbart att bära en svart eller röd bröllopsklänning på formella kyrkbröllop. I detta sammanhang bör man emellertid komma ihåg att den vita färgen, traditionellt sett, symboliserar brudens oskuld. Den kvinna som väljer att gifta sig i en annan färg – i synnerhet i röd skrud – signalerar således att hon inte längre är orörd. Ett faktum som visserligen ter sig självklart ifall man gifter sig för andra eller tredje gången. Dock ska man komma ihåg att många fortfarande är känsliga för att dagtinga med traditionerna – detta gäller i synnerhet gamla människor och många utländska bröllopsgäster.

Bröllopsklänningar i äkta vintage

En bröllopsklänning i äkta vintage får många bröllopsgäster att höja på ögonbrynen. Att hitta en äkta vintageklänning är dock förbundet med vissa svårigheter. Klänningen kan vara dyr i inköp och det kan vara svårt att hitta äldre bröllopsklänningar i stora storlekar – i synnerhet om man efterlyser originalkvalitet. Bara för några årtionden sedan gifte sig kvinnor tidigt – i regel i tonåren innan man hunnit få barn – vilket innebar att man alltjämt hade en späd figur. Detta faktum präglar naturligtvis form och figur hos äkta vintageklänningar. Den som av olika anledningar inte kan komma över en bröllopsklänning i äkta vintage kan med fördel nöja sig med en bröllopsklänning av modell retro – med andra ord en ny klänning tillverkad i gammal stil. Medeltida bröllopsklänningar är särskilt populära bland retroklänningar till bröllop.