Röda klänningar

Den röda färgen på klänningar signalerar vitalitet, livslust och vigör. Av denna anledning lämpar sig röda klänningar bäst på baler. Röda balklänningar är de facto mycket populära.

Röd balklänning
Röda klänningar matchar i synnerhet tjejer med mörkt hår.

Den kvinna som bär en röd klänning förväntas vara temperamentsfull och passionerad. Manliga beundrare förväntar sig ofta att kvinnor, som klär sig i röd skrud, lever upp till dessa förväntningar i fråga om personlighet. De facto kan man som man bli mycket förvånad om en blyg kvinna klär sig i rött. Tjejer som inte vill bli förknippade med temperament och vitalitet bör välja en annan färg, eftersom kopplingen mellan röd klänning och livsglöd är djupt inrotad i samhället och därmed inte kan kullkastas på en natt.

Röd klänning på bröllop

Omgivningen kan uppfatta det som en provokation om en brud uppträder i röd klänning. Enligt gammal svensk bröllopstradition symboliserar den röda färgen att bruden inte är orörd – vilket kan uppfattas som provokativt om bruden gifter sig för första gången. Ifall det däremot rör sig om en brud som gifter sig för andra gången är den röda färgen inte lika provokativ – då är det ju uppenbart att bruden inte är oskuld. Även för bröllopsgäster kan det vara provokativt att uppträda i röda klänningar. Enligt gammal hörsägen har den gäst som kommer till bröllopet iklädd röd klänning haft sex med brudgummen innan han var gift.

Röda balklänningar – ett lämpligt val

Att komma till balen iklädd röd klänning är däremot ett högst lämpligt val. Röda långklänningar med ärmar av helländ – försedda med vågor eller volanger – upplevs som eleganta. Den som dessutom har svart, lockigt hår ser ut som en sagoprinsessa i en röd tarlatanklänning med volanger. Röda cocktailklänningar av knälängd är också vanliga alternativ på mindre formella fester.