Vita klänningar

Vita klänningar används till studenten, bröllop och naturligtvis som vardagsklänningar under sommarhalvåret. Trikåklänningar är vanliga, liksom sommarklänningar av vitt linne eller ljust sidentyg.

Vit klänning med axelband
Vita klänningar i linne, bomull eller trikå passar särskilt bra som sommarklänningar.

Vita klänningar är vanliga – men långt ifrån självklara – till studenten, bröllop och valborgsfirandet. Vita sommarklänningar av lin och sidentyg dominerar dessutom under sommarhalvåret. Majoriteten av de vita klänningar som säljs för sommarbruk är dock bomulls- och trikåklänningar av förhållandevis vardagligt utförande. Tänk på att en vit långklänning inte kan klassas som formell ifall materialet är bomull eller trikåtyg – sidenklänningar med volanger och spets kan däremot hängas i festgarderoben.

Vita klänningar på bröllop

Som bröllopsgäst bör du vara medveten om att bruden kan uppleva det som känsligt att gästerna infinner sig på bröllopet iklädda vita klänningar. Till god klädetikett hör nämligen att gästerna inte ska konkurrera om brudens uppmärksamhet på bröllopet – således bör man undvika vita klänningar även ifall vald typ och modell inte är samma som brudens klänning.

Vita klänningar online

Majoriteten av de vita klänningar som finns att köpa på nätet återfinns hos butikskedjor med webbutiker. Hit hör t.ex. H & M, Vero Moda, Gina Tricot och Zara. Hos nämnda butikskedjor kan man i regel köpa en snygg vit klänning – oftast av vardagsmodell – med en prislappar från 200 kronor. Räkna med att klänningen är knälång, kortärmad och tillverkad i trikå- eller bomullstyg. Kvaliteten är i regel medelmåttig – var därför noga med att tvätta klänningen med likfärgade plagg. I annat fall kan klänningen absorbera färg från andra plagg i maskinen.