Paljettklänningar

Paljettklänningar hör allra bäst hemma på nyårsfester, partyn med mingel och cocktailfester. Klänningarnas paljettförsedda ytskikt ger ifrån sig känslan av en lättsamt rå elegans.

Paljettklänning
Paljettklänning av cocktailvariant, som sätter bäraren i centrum utan hjälp av accessoarer.

Paljettklänningar är i normalfallet glansfulla partyklänningar som på sin höjd når ner till knäna. Själva paljetterna – i kombination med klänningens längd – bidrar till en informell, glad och feminin outfit. Eftersom paljettklänningen, jämfört med övriga kortklänningar, har multipla faktorer som gör den informell, är det särskilt viktigt att den används i rätt sammanhang. Undvik t.ex. att bära korta paljettklänningar på formella bjudningar – även om klänningen är av bättre varumärke.

Paljettklänning som basplagg – en markerad outfit

Paljettklänningens frapperande förmåga att centrera hela bärarens figur ställer naturligtvis krav på en genomtänkt sminkning och ett anpassat samspel mellan hårfärg, klänningens basfärg och din huds färgnyanser. Mörkhåriga kvinnor brukar skapa en stilfull kontrast genom att klä sig i röda paljettförsedda partyklänningar, medan man som blondin kan prioritera både röda, blåa och svarta paljettklänningar. Eller varför inte – i egenskap av blondin – skapa en harmonisk outfit genom att klä sig i en snövit paljettklänning?

Paljettklänning och sminkning

Den som bär en paljettförsedd klänning kan med fördel använda paljetterna som bas för att skapa en röd tråd i sin outfit. Sminka dig förslagsvis med glitterpuder och använd hårglitter för att göra glittret till återkommande inslag i din outfit. Var även noga med att anpassa valet av smycken och accessoarer till klänningens glansfulla attribut. Eftersom paljettklänningen utgör en variant av festklänning är det helt i sin ordning att använda rikligt med smycken och accessoarer – förutsatt att de smälter samman med klänningens paljetter.