Partyklänningar

Begreppet partyklänningar förknippas vanligen med mindre formella festklänningar, som riktar sig till en ungdomlig målgrupp. Cocktailklänningar och miniklänningar hör till de vanligaste varianterna av partyklänning.

Röd partyklänning
Kort, enfärgad partyklänning med intressant randmönster och tunna axelband i samma färg som klänningen.

Partyklänning är ett begrepp som i folkmun används för att beteckna festklänningar för ungdomar; en typisk partyklänning är med andra ord riktad till tjejer mellan 15 och 25 år. Den korta cocktailklänningen utgör en av bästsäljarna bland partyklänningar. Klänningar av cocktailvariant hänför sig till snygga partyklänningar – vanligen försedda med tunna axelband och utsmyckade med volanger, vågor och ibland även med glitterband och paljetter i syfte att intensifiera känslan av glamour. Innan köpet av cocktailklänningar bör man i första hand tänka på följande:

  • Cocktailklänningar slutar vanligen ovanför knäna. Längre varianter av cocktailklänningar – som når ända ner till vaderna – kallas istället för ballerinaklänningar.
  • En cocktailklänning är i normalfallet försedd med axelband. Axelbandslösa partyklänningar av cocktailtyp bör snarare klassas som en variant av tubklänning.
  • Cocktailklänningen är – trots sitt praktfulla utseende – en informell klänning, som lämpar sig bäst i samband med mingelpartyn och på vinprovningar. Använd aldrig cocktailklänningar på formella partyn med klädkod.
  • Enfärgade röda eller vita partyklänningar är mer formella än cocktailklänningar med volanger, glitter och mängder av lösa accessoarer. Enfärgade partyklänningar håller dessutom längre ur modesynpunkt än glamourösa cocktailklänningar med utsvävande mönster och vågade färgkombinationer.
  • Partyklänningar av cocktailvariant är ofta tillverkade av polyesterbandningar som andas dåligt.

Billiga partyklänningar på nätet

Partyklänningar kan köpas på nätet. Med en budget på 500 kronor brukar man komma mycket långt. Typiska partyklänningar är nämligen praktfulla till utseendet – men inte lika påkostade som högtidsklänningar vad materialkvaliteten beträffar. Massproducerade partyklänningar kan likaledes köpas billigt hos kedjor som H & M, Vero Moda och Gina Tricot.