Nyårsklänningar

En nyårsklänning avviker från andra festklänningar genom att den utstrålar den optimism och förväntan som det nya året väntas medföra. Klä dig därför i en klänning som du inte använt tidigare.

Flashig nyårsklänning
Tjej iklädd en flashig mönsterlös nyårsklänning. Notera samstämmigheten mellan klänning och accessoarer.

Nyårsklänningarnas förnämsta kännetecken bör vara glada mönster och flashiga detaljer, som hjälper till att förgylla festligheterna. Men en nyårsklänning bör i första hand vara unik för kvällen – således bör den inte ha använts vid tidigare festtillfällen. Klänningen ska nämligen inte påminna om tidigare fester utan helt och hållet föra tankarna in i framtiden.

Vägledning inför valet av nyårsklänning

En snygg nyårsklänning bör i första hand anpassas till festens karaktär. På semiformella inomhusfester med mingel, mousserande vin och plockmat fungerar en flashig cocktailklänning i regel utmärkt. På traditionella nyårsbaler bör man istället välja en formell balklänning i hellängd. Några ytterligare tips:

  • Klä dig gärna i en snygg vintageklänning – men se till att klänningen framkallar glada och framåtblickande associationer. Känslan av vintage bör inte vara utpräglad såtillvida att den framkallar nostalgiska känslor istället för förväntansfull framtidstro.
  • Matcha skor och accessoarer till klänningen – men tänk på att även använda ett par skor som du inte visat dig i tidigare. Ifall du köpt nya skor – ta dig tid att gå in skorna några dagar innan själva nyårsfesten äger rum. Det är nämligen mycket obekvämt att dansa i helt oanvända skor.

Tänk också på att nyårsklänningar kan variera utseendemässigt betydligt mer än andra festklänningar. Det finns nämligen inga givna regler för hur en nyårsfest bör se ut – alltifrån enkla middagar till storslagna mingelpartyn och baler förekommer. Klänningen bör naturligtvis anpassas till festens förutsättningar, både ur formalitets- och modesynpunkt. I detta sammanhang bör det åter betonas att längden har betydelse – ju längre klänning, desto större intryck av formalitet.