Omlottklänningar

En omlottklänning kännetecknas av en snygg skärning, som generellt sett innebär att halspartiet blir stilrent triangelformat. Omlottklänningar är smidiga att dansa i, men kan sällan användas som alternativ till balklänningar av hellängd.

Snygg omlottklänning
Snygg knälång omlottklänning.

Omlottklänningens främsta kännetecken är dess stilrent utformade skärning som skapar ett triangelformat halsparti, som i mångt och mycket påminner om engelska skoluniformers dito. I övrigt kan omlottklänningarnas längd, mönster och färgsättning variera stort mellan olika modeller – majoriteten av omlottklänningarna på marknaden är dock inte av full längd; ett faktum som drar ner omlottklänningens formalitetsnivå jämfört med den hellånga balklänningens.

Omlottklänningen – en sober dansklänning

Liksom bland övrigt klänningmode anses en enfärgad röd eller svart omlottklänning, med försiktiga mönster, vara mer formell än en omlottklänning med ett häftigt mönstertryck. Omlottklänningens förhållandevis korta längd gör den till en ypperlig dansklänning, som i första hand lämpar sig på informella dansfester, logdanser, mingelpartyn och bjudningar. I sällsynta fall förekommer omlottklänningar även på formella fester utan klädkod – dock kan det vara klokt att fråga värden om han eller hon anser att omlottklänningar håller måttet rent formalitetsmässigt.

Omlottklänning på sommaren

Omlottklänningen är en utmärkt sommarklänning med tanke på dess tunna textilskikt. Klänningen är också vanlig på sommarfester, strandpartyn och midsommargillen. Omlottklänningen kan med fördel bäras som självständigt plagg och behöver varken kombineras med tights eller strumpbyxor för att se snygg och proper ut. Omlottklänningen används dock – i likhet med omlottkjolen – ofta tillsammans med praktiska knytband runt midjeparitet.