Enkla balklänningar

Enkla balklänningar i bomull eller trikåtyg – utan mönster, volanger eller skarpa A-linjer – är särskilt vanliga på informella baler utan klädkod.

Enkel balklänning
Enkel basklänning, som ändå är tillräckligt exklusiv för att kunna bäras på ungdomsbaler och enklare dansfester.

För kvinnor med bekvämlighet som sin ledstjärna är enkla balklänningar i bomull eller trikåtyg att föredra framför långa sidenklänningar med mönster och volanger. En klar fördel med dessa klänningar är att de är enkla att röra sig i trots att de är av hellängd. För äldre människor, med en konservativ syn på klädmode, kan det emellertid tyckas provokativt att infinna sig i trikåklänningar på formella baler med klädkod. På denna typ av tillställningar duger fortfarande inget annat än traditionella långklänningar. Tänk således på följande:

  • Bär företrädesvis enkla balklänningar på informella baler utan klädkod.
  • Att bära en enkel balklänning i bomull, på en formell bal, är ungefär lika provokativt som att infinna sig på balen iklädd en flashig cocktailklänning eller en axelbandslös tubklänning. Många tolkar den enkla klänningen som ett tecken på bristande respekt i förhållande till fest och värdfolk.

Linne- och sommarklänningar på baler

Vid enkla baler såsom logdanser och utomhuspartyn är klädvalet i princip fritt. På denna typ av tillställningar lämpar sig enkla linneklänningar och sommarklänningar i trikå mer än väl. Logdanser är mera traditionstyngda, varför även klädvalet bör vara enkelt och propert. En cocktailklänning i lackat läder – eller en glittrande paljettklänning – skulle kännas alltför iögonfallande i en loge.